Oliebollen met appel

een recept van Peter Goossens
Oliebollen met appel
Peter Goossens
Ingrediënten: 
  • appelblokjes
    • 500 gr Jonagold
    • boter
    • 75 gr kristalsuiker
    • 1 kaneelstok
    • 1 vanillestok
  • oliebollen
    • 2 eierdooiers
    • 40 gr kristalsuiker
    • 2 eiwitten
    • 25 gr gist
    • 135 gr spuitwater
    • snuifje zout
    • 300 gr witte bloem
    • 130 gr volle melk
    • 100 gr appelblokjes (bereiding: zie appelblokjes)
Bereiding: 
  1. Verhit het frituurvet tot 180°C.
  2. Appelblokjes: Schil de appels, snij in fijne blokjes (brunoise) en stoof aan in een pan met boter. Voeg een beetje water toe om te voorkomen dat de appels bruin kleuren. Schraap de vanille uit het vanillestokje en zet de blokjes appel op met de suiker en een kaneelstok. Laat op een matig vuurtje garen. Smaak af met wat citroenrasp en het sap van de citroen en koel af.
  3. Oliebollen: Los de gist op in warme melk. Meng de dooiers met de suiker en klop licht op. Voeg de bloem beetje bij beetje toe en vervolgens de melk met de gist. Giet het spuitwater erbij en voeg een snuifje zout toe. Klop het eiwit op en meng samen met de appelblokjes voorzichtig onder de massa. Dompel de ijsschepper in warm water en schep hiermee het beslag en leg in de friteuse. Bak de oliebollen af in een friteuse van 180°C.
  4. Werk af met bloemsuiker.